Mutations of this issue:
Zoom
Mutasd a szöveget

Címlap

Matei Vişniec

Matei Vişniec világhírű dráma- és prózaíró, költő nyilatkozott a Bihari Naplónak. /7.

Kitolt határidejű adófelajánlás

A kormány megváltoztatta a határidőt, így nem március 15., hanem július 31. az a dátum, amíg a magánszemélyek jövedelemadójáról és társadalombiztosítási járulékáról szóló nyilatkozat leadható.

Kiállítás az ókori Rómáról

Kiállítás az ókori Rómáról. Az ókori Róma. Civilizáció és tündöklés – civil és katonai technológia címmel nyílt kiállítás kedd délután a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban. A tárlat június 2-ig látogatható. /7. Fotó: Pap István

Politika

Módosítanák a kormányrendeleltet

Ezen a héten több minisztérium is megfogalmazza a 114-es kormányrendeletet módosító javaslatait, hogy létrejöhessen egy elfogadhatónak tartott változat – mondta Teodorovici pénzügyminiszter.

Menesztett miniszter

Az RMDSZ meg fogja szavazni a Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű...

Újból elfogadták

Elutasította szerdai plenáris ülésén a parlament a 2019-es költségvetési törvény...

1848

1848. Az 1848 méter hosszú magyar nemzeti zászló egy darabja készül Budapesten egy cég műhelyében 2019. március 13-án. A kifeszített zászlóval 1848 önkéntes vonul majd az Operaház és a Hősök tere között március 16-án, a magyar zászló és címer napján. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Közös felhívás...

Közös felhívásban biztatják a székely megyék vezetői a székelyeket arra, hogy vegyenek...

Röviden

Áldozat. Az Országos Közegészségügyi Intézet fertőző betegségeket monitorozó központja...

Helyi

Bezárják a nagyvárad-őssi piacot

Július elsejétől kezdődően bezár a nagyváradi őssi piac. Az önkormányzat elképzelései szerint bevásárlóközpont fog épülni a helyén, ha lesz majd vállalkozó, aki megépítse azt.

A tavasz bimbódzó hírnökei

A tavasz bimbódzó hírnökei. A tél végével kecsegtető hóvirág és a visszatérő vándormadarak mellett Nagyváradon kétségkívül a püspöki palota kertjében bimbódzó magnóliafák a tavasz hírnökei. Bizonyára sokan várják már, hogy rózsaszín és fehér színeikkel elkápráztassák az arra járókat, akik közül sokan kimondottan a virágba borult fákat keresik fel. Fotók: Alexandru Niţescu

Márton Áron püspökre emlékeztek a Nobilitas gyűlésén

Kedd este a Kanonok soron szokásos összejövetelüket tartották a Nobilitas Egyesület tagjai. Fodor József vikárius tartott személyes hangvételű előadást Isten szolgája Márton Áronról, és virággal köszöntötték nőnap alkalmából a jelenlévő hölgyeket.

Mága Zoltán hegedűművész Váradon

A március 17-én, vasárnap Nagyváradon sorra kerülő koncertek helyszíne a nagyvárad-olaszi református templom, 16 és 19 órai kezdettel. Meghívók még igényelhetők.

Rö­vi­den

Könyvbemutató. Március 14-én, csütörtökön Nagyszalontán, a Magyar Házban (Kossuth Lajos...

A Nidec, az Olimp Impex és a Leroy Merlin a Nagyvárad JobExpón

2019. március 22-én, pénteken 9 és 19 óra között, az Era Shopping Parkban, a kupola alatt kerül sor a Nagyvárad JobExpo 2019 állásbörzére. Eddig huszonnégy vállalat és egy iskola jelentkezett be a vásárra, ez utóbbi szakoktatási szolgáltatásokat kínál.

Pautza: „nem én komponálok”…

35 ezer eurós, új hárfáján most játszik először közönség előtt Viktor Hartobanu, Sabin Pautza pedig azt mondja, „valaki” vezeti zeneszerzés közben. Bemutatkoztak a mai meghívottak.

Rö­vi­den

Jegyakció. A váradi Szigligeti Színház tájékoztatja közönségét, hogy a nagyszínpadi...

Varadinum Tavaszi Színházi Bérlet az idén is

A Varadinum Tavaszi Bérlet keretében meghirdetett előadásokra jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon. A programban szereplő öt előadására kedvezményes árú, 75 lejes Varadinum-bérletek válthatók.

Röviden

Könyvajánló. Újra kapható Borbély Gábor: Szőlő és bor az Érmelléken, Dukrét Géza: A...

Matei Vişniec: Nyugaton félnek a szabad szótól

Március 1-jén a nagyváradi Szigligeti Színházban tartották Matei Vişniec, román és francia nyelven alkotó világhírű dráma- és prózaíró, költő Napnyugat expressz című darabjának magyar nyelvű ősbemutatóját. A premier előtt beszélgettünk a szerzővel.

Az ókori Rómáról nyílt kiállítás

Az ókori Róma. Civilizáció és tündöklés – civil és katonai technológia címmel nyílt kiállítás kedd délután a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban. A tárlat június 2-ig látogatható.

Röviden

Szentmise. 2019. március 17-én, a hónap harmadik vasárnapján 16 órakor a nagyváradi...

Címkeértelmezési útmutató, 1. rész

Vajon mire kell ügyelnünk a feldolgozott ételek vásárlásánál? Mit figyeljünk meg a termékleíráson? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphatunk az elkövetkező cikkekben.

Röviden

A napi rendszerességgel szunyókálók vérnyomása észrevehetően csökken azokéhoz képest,...

Bihariak alkotják a román csatársort

Keserü Claudiu és George Puşcaş lehet a román labdarúgó válogatott külföldről behívott játékosok alkotta keret csatárpárosa. Melléjük a román bajnokságból kerülnek még támadók.

Megyei labdarúgás

A Biharban szervezett első- és másodosztályú labdarúgó-bajnokság hétvégi műsora, IV.

Eltiltották

Mint arról hétfői lapszámunkban írtunk, a múlt hétvégi labdarúgó IV.

Érmelléki falugazdászok az ökológiai konferencián

Március 8–10. között színvonalas ökológiai és a biogazdálkodási konferencia zajlott Hajdúnánáson. A szakmai eseményen az Érmelléki Gazdák Egyesületének három képviselője is részt vett, akiknek lehetőségük volt látogatást tenni a tradicionális gazdálkodásáról híres Kendereskertben is.

Egészség

Sport

Kék-hírek

Gázolás. Kedden, március 12-én, reggel 6 óra körül a 76-os jelzésű országúton,...

Közlemény

A Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság idén 382,12 hektárnyi területet tervez regenerálni,...

Szolgáltatás

„Nem kell tökéletes szülőnek lenni. Elég, ha elég jók”

Tavaly karácsonyra jelent meg a magyarországi könyvpiacon az az „apanapló”, mely a hagyományos nevelési témájú kiadványoktól merőben eltérő hangételével aratott sikert, főleg a kisgyerekes szülők körében. A szerző, Herczeg Zsolt interjút adott lapunknak.

Röviden

Második hely. A kedden megjelent magyarremetei riportunkban a cikk szerzője téves információra...

Színes

A hölgyeket köszöntötték Bályokon

A bályoki RMDSZ-szervezet választmánya kedveskedős-virágos köszöntéssel fordult a szebbik nem képviselői felé, és március 9-én megszervezte a nőnapi bált a helyi kultúrházban.

Dominika

Dominika mindig jól érzi magát a fényképezőgép előtt.

Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés