Mutations of this issue:
Zoom
Mutasd a szöveget

Címlap

Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista,...

Röviden

Ave Maria-koncert. A Szent László római katolikus plébániatemplomban szeptember 17-én, kedden...

Politika

Helyi

Orvosi szakvélemény

A Bihar Megyei Nyugdíjpénztár értesíti ügyfeleit, hogy 2019. szeptember 1-jétől kezdődően...

Kék hírek

Büntetések. A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 120 büntetést osztott ki múlt...

Hívek sokadalma zarándokolt Szentjobbra

A hegyközi Szentjobbra zarándokoltak a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye papjai és hívei, ahol a tegnapi szentmisén – amelynek főcelebránsa Várszegi Imre Asztrik OSB, esztergomi segédpüspök, kiérdemesült pannonhalmi főapát volt – a Boldogságos Szűzanya közbenjárását, Szent István és Szent László király oltalmát kérték közösségeink, családjaink megújulásáért.

Eke-hírek

EKE-túrák. Az EKE’91 – Nagyvárad túrát szervez a Vércsorogi és a Pătrăhăițești...

Röviden

Nyelvtanfolyam. A nagyváradi Német Demokrata Fórum október 7-től német nyelvkurzust indít...

Labdarúgó körkép

I. Liga. Az első osztályú román labdarúgó-bajnokság 9. FORDULÓjában született eredmények: Clinceni-i Academica–Giurgiui Astra 1–1, Kolozsvári CFR–Voluntari-i FC 5–0, Târgoviştei Chindia–Sepsiszentgyörgyi Sepsi 0–0, Bukaresti Dinamo–Botoşani-i FC 1–1. TEGNAP JÁTSZOTTÁK: Craiovai Universitatea–Bukaresti FCSB, Jászvásári CSMS–Hermannstadti FC. MA RENDEZIK, 21 óra: Konstancai Viitorul–Medgyesi Gaz Metan.A tabella:1. Kolozsvári CFR 9 6

Győzelemmel kezdtek

Az A osztályú Nagyváradi VSK férfi kézilabdacsapat győzelemmel kezdte a 2019–2020-as...

Sport

A Superbet a szponzor

Az idei szezontól kezdve a Superbet a Nagyváradi VSK férfi kosárlabdacsapat hivatalos szponzora.

Szolgáltatás

Színes

Heves esőzésekkel és erős széllökésekkel kísért, Humberto névre keresztelt trópusi vihar csapott le helyi idő szerint szombaton a Dorian hurrikán által két hete letarolt a Bahamákra. A vihart óránkénti 85 kilométeres széllökésekkel érkezett a szigetekre, és a hét végén 15 centimétert meghaladó esőt zúdított a térségre. A vihar közepe helyi idő szerint szombat délután öt órakor mintegy 110 kilométerre volt Abaco szigetétől, és óránkénti 11 kilométeres sebességgel haladt észak-északnyugati irányba. A Bahamákon szeptember elején söpört végig a legerősebb, 5-ös kategóriába sorolt Dorian hurrikán, rettenetes pusztítást okozva. A hatóságok ötvenre teszik a halálos áldozatok számát, és több száz embert eltűntként tartanak nyilván. A legtragikusabb helyzet a Bahamák északi szigetén, Abacón van, amelyet teljesen letarolt a csaknem 300 kilométeres óránkénti sebességgel süvítő hurrikán, jóformán egy ház sem maradt épen. A szigeteken javában tart az eltűntek felkutatása és a károk felszámolása. A mostani trópusi vihar nyilvánvalóan nehezíteni fogja a kárfelszámolók és segélymunkások dolgát, de erejében messze elmarad majd Doriantól, amely több ezer épületet tarolt le, 70 ezer embert hagyott hajlék, élelmiszer-, víz- és orvosi ellátás nélkül. (Forrás: haon.hu)

Százmillió Amazóniáért

Százmillió dolláros befektetési alapot hoz létre Amazónia biodiverzitásának megőrzésére az Egyesült Államok és Brazília – ebben állapodott meg pénteki washingtoni tárgyalásain Michael Pompeo amerikai és Ernesto Araújo brazil külügyminiszter. Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő közleményében arról tájékoztatott, hogy a két külügyminiszter útjára indította a stratégiai partnerségnek szentelt párbeszédet, és megállapodtak abban, hogy létrehoznak egy, 11 éves időtartamra szóló százmillió dolláros befektetési alapot Amazónia biodiverzitásának megőrzésére. Egy héttel ezelőtt hét térségbeli ország – Brazília, Kolumbia, Bolívia, Ecuador, Peru, Suriname és Guyana – kötött megállapodást Amazónia védelmére, megelőzendő az erdőtüzeket és az esőerdő megsemmisülését. Eszerint összehangolják katasztrófavédelmi tevékenységüket és Amazónia műholdas megfigyelését, újraerdősítési és oktatási programokat indítanak, jobban bevonják a fenntartható fejlődés kialakításába az őshonos közösségeket, és fellépnek az illegális bányászat ellen is. Amazónia brazíliai részén – amelyen az őserdő 60 százaléka található – az idén 83 százalékkal nőtt a tüzek száma a tavalyi év azonos időszakához képest, a hivatalos brazil adatok szerint. Az utóbbi hetekben Bolíviában is sok tűz pusztított. A brazil kormány előzetes adatai szerint az erdőirtás mértéke is jelentősen nőtt a tavalyihoz képest, immár a negyedik egymást követő hónapban.  (Forrás: MTI)

Csirkemell bundában

Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek tejföl, 20 dkg...

Humorsarok

– Hallom, hegedülni tanítod a fiaidat.– Igen.

Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés