Mutations of this issue:
Zoom
Mutasd a szöveget

Címlap

Tiszta forrásból

Tiszta forrásból. Február 15–16-án népi énekes mesterkurzust szervezett a Csillagocska Alapítvány 12 év feletti népdalénekesek és zenetanárok számára. Szombat délután könyvbemutatót tartottak a nagyvárad-réti református templom alagsorában, melyen fellépett mások mellett Dimény Eszter váradi népdalénekes is, akit a Csillagocska Zenekar tagjai kísértek. A rendezvény társszervezője a Tiszta Forrás Alapítvány volt, támogatója pedig a budapesti Hagyományok Háza, valamint a Csoóri Sándor Alap. /3. Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Horia Mihail

Horia Mihail zongoraművész volt a meghívottja a Nagyváradi Állami Filharmónia csütörtöki...

„Törvénytelen” épületek

A nagyváradi főépítészi hivatal adataiból az derül ki, hogy a város ingatlanainak mintegy tíz százalékához köthető valamiféle törvénytelenség. A részleteket pénteken ismertették.

Nőnapi bál

A nemzetközi nőnap alkalmából a nagyváradi RMDSZ Nőszervezet Nőnapi bált szervez a hölgyek...

Politika

RMDSZ-eredmények a 2019-es állami költségvetés törvényében

Fontos erdélyi fejlesztésekre kértünk támogatásokat az idei állami költségvetésből az előzetes egyeztetések során. Mindezek megtalálhatók a költségvetést szabályzó törvényben. Ezért az RMDSZ parlamenti csoportja megszavazta a törvényt a végszavazáson.

Elfogadta a parlament a költségvetést

Pénteki együttes ülésén a román parlament két háza elfogadta az idei állami költségvetést, amely megnövelt, GDP-arányosan 2,76 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

Helyi

Mesterkurzus és könyvbemutató

Február 15–16-án népi énekes mesterkurzust szervezett a Csillagocska Alapítvány 12 év feletti népdalénekeseknek és zenetanároknak. Szombat délután könyvbemutatót tartottak.

Lassult Nagyváradon az építkezési kedv

Az évek óta tartó növekedési tendencia után tavaly nyolc százalékkal csökkent Váradon a kiadott építkezési engedélyek száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest, derült ki a főépítészi hivatalnak az elmúlt évre vonatkozó tevékenységi beszámolójából.

Nagykárolyiak kiállítása a filharmóniában

Ismét Váradra látogattak a nagykárolyi Vénig László Fotóklub tagjai, akik ezúttal egy még különlegesebb kiállítási anyaggal érkeztek. A megnyitóra múlt csütörtökön került sor.

Rö­vi­den

Könyvajánló. Újra kapható Borbély Gábor: Szőlő és bor az Érmelléken, Dukrét Géza: A...

„Van jövője a szentjobbi borversenynek”

A szentjobbi borversenyeknek hosszú évek óta volt az egyik főszervezője László Sándor, aki más helyi rendezvények ötletgazdájaként, szervezőjeként is ismert. A Szentjobbon tartott huszonegyedik borversenyen beszélgettünk az eddigi, és a jövendőbeli eseményekről.

Röviden

Tanácsülés. Összehívták a nagyváradi városi tanács rendkívüli ülését.

Nyílt nap volt a Szigligeti Stúdióban

Egész napos programsorozattal várták szombaton az érdeklődőket a nagyváradi Szigligeti Stúdióba. Gyermekek és felnőttek egyaránt megtalálhatták a nekik tetsző tevékenységet.

Kék hírek

Büntetések. Csütörtökön, január 14-én a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőség közúti...

­Tizennyolc év fejlődés a diószegi borversenyen

Bár a tavalyelőtti rekordot (311) nem sikerült elérni, azért borszakértőt próbára tevő munka várt szombaton a 18. alkalommal megrendezett bihardiószegi borverseny zsűrijére: 284 borminta várt minősítésre. Ezt 28 helység 156 borásza tette az ítészek asztalára.

Rö­vi­den

Előfizetés. Minden váradi, Bihar megyei lakos figyelmébe ajánljuk, aki nem előfizetője a...

Fontos, hogy őszintén odafigyeljünk egymásra

Csütörtök este elismerésben részesítették a Caritas Catolica azon önkénteseit, akik a legaktívabbak voltak 2018-ban, illetve a partneriskoláik vezetőit és önkéntes koordinátorait. Böcskei László megyés püspök Ferenc pápát idézte az önkéntességre utalva.

Túladagolás ellen lenne orvosság

A hétvégén Nagyváradon vendégszerepelt a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című előadásával. A bohózat rendezője Lendvai Zoltán.

Labdarúgókörkép

I. Liga. Az első osztályú román labdarúgó-bajnokság 24. FORDULÓjában született eredmények: Konstancai Viitorul–Jászvásári CSMS 0–1, Hermannstadti FC–Craiovai CSU 0–1, Kolozsvári CFR–Giurgiui Astra 1–1, Voluntari-i FC–Călăraşi-i Dunărea 0–0. TEGNAPI LAPZÁRTÁNK UTÁN ÉRT VÉGET: Medgyesi Gaz Metan–Sepsiszentgyörgyi Sepsi, Bukaresti Dinamo–Botoşani-i FC. MA JÁTSZÁK, 20 ÓRA: Chiajnai Concordia–Bukaresti FCSB.Az állás: 1. Kolozsvári CFR

Gála a legjobbaknak

Múlt héten a bukaresti Radisson Blu Hotelben rendezték meg az Alexandrion Serlegei elnevezésű...

Ennyivel jobbak…

Két osztály-, három gólkülönbség, Dávid és Góliát csatája: nagyon röviden így...

Férfivízilabda Szuperliga

A férfivízilabda élvonal 11. FORDULÓjában született eredmények: Brassói Corona Sportul–Bukaresti Steaua 8–8 és 10–9, Nagyváradi Crişul–Marosvásárhelyi VSK 10–11 és 7–8, Bukaresti Dinamo–Nagyváradi VSK Digi 10–12 és 6–9, Bukaresti Rapid–Aradi Amefa 15–6 és 8–7. A Kolozsvári Politehnica szabadnapos volt.A bajnokság állása: 1. Nagyváradi VSK Digi

Operakórusok a filharmónia hangversenyén

Igazi élményt nyújtott az elmúlt heti, népes hallgatóság előtt zajló hangverseny a váradi filharmónia koncerttermében. Igényesen kiválasztott operakórusok is felcsendültek az esten, ezt megelőzően Respighi szvitje és Joseph Haydn zongoraversenye hangzott el.

Szerelmes dalok klasszikus feldolgozásban

A szerelmesek napjának előestéjén a Nagyváradi Filharmónia Camerata Michael Haydn kamarazenekara rendkívüli koncertet adott. Ismert szerelmes dalok hangzottak el klasszikus feldolgozásban.

Sport

Szolgáltatás

Szavazzanak a második körben is a magyar projektekre!

A RMDSZ nagyváradi szervezete a Parkot Biharpüspökibe, illetve Várad volt a világ közepe elnevezésű, a magyar közösséghez szorosan köthető projektjeire kéri a nagyváradiak szavazatát, a polgármesteri hivatal tavaly ősszel meghirdetett ötletbörzéjén.

Folyamatosan szűnnek meg a fertőzési gócok

Január végén három településen nyilvánították megszűntnek az afrikai sertéspestist, rövidesen további négy helységben történik meg ugyanez. Az illetékes igazgatóságtól azt is megtudtuk, honnan vehetnek állatot a gazdák a tenyésztés újrakezdéséhez.

Színes

Ancsa

Ancsa hobbija a sportolás. Fotó: Tóth Erika

Penne carbonara

Hozzávalók: 50 dkg penne tészta, 10 dkg bacon, 2 dl főzőtejszín (10%-os), 1 db tojás, só,...

Kisállat

Akkor vagyok a legboldogabb, ha a gazdival lehetek!

Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés