Mutations of this issue:
Zoom
Mutasd a szöveget

Címlap

Évzáró ünnepség

A várad-réti református templomban megtartott vasárnapi, ünnepi istentisztelet nemcsak a Csillagocska Családhét záróeseménye, hanem a Csillagocska zeneóvoda nagycsoportosainak évzáró ünnepsége is volt. A gyerekek az aranyszőrű bárányról szóló népmesét játszották el, miközben népdalbetéteket adtak elő, Benedek Árpád zenepedagógus és Márkus Zoltán karnagy vezetésével. A gyerekeket Fodor Nagy Enikő és Habineac Erzsébet óvónő készítette fel. /3. Fotó: Neumann Andrea

Somogyi Viktória

Somogyi Viktória rendező, producer, vatikáni rádiós dokumentumfilmjét vetítették le a...

Újabb egységesítő előírás

A helyi tanács is elfogadta: a nagyváradi Zöldfa (Alecsandri) utcán csak krémszínű, bézs vagy fekete utcai bútorzatot helyezhetnek ki a vendéglátó-ipari egységek működtetői.

Egy gól

Egy gól… Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság negyedik játéknapjának nyitómeccsén a szerb válogatott 1–0-s győzelmet aratott Costa Rica ellen, ám ez csak akkor ér majd valamit, ha pontot tud szerezni a brazil vagy a svájci nemzeti tizenegy ellen. Utóbbi kettő tegnap este mérkőzött meg. Fotó: EPA

Készültség

14 megyére másodfokú, 34 megyére elsőfokú árvízkészültséget rendelt el tegnap az...

Élő Várad Kör

Az Oberon Kulturális Egyesület az Élő Várad Mozgalommal közösen irodalmi kört hirdet,...

Lájkoljon minket!

Bihar megye és Partium legolvasottabb, illetve legnagyobb példányszámú magyar nyelvű...

Rö­vi­den

Új helyszínen. Az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének és az Eurotrans Alapítványnak a magyar...

Politika

­A határvédelem fontosságát hangsúlyozták

A kétnapos miniszteri értekezleten a migrációról, határigazgatásról, az informatikai rendszerek interoperabilitásáról, a rendőri együttműködés erősítéséről, az állampolgárbarát közösségi rendészet erősítéséről és a digitális bűnözés elleni védekezésről volt szó.

Szülők külföldön

Az elmúlt év végén 17.425-re volt tehető azon romániai gyermekek száma, akiknek mindkét...

Röviden

Diplomáciai baki. Fordítva tűzték fel az észt zászlót a konstancai észt tiszteletbeli...

Helyi

Ki ül lelkünk jelképes trónján?

A boldogság különböző értelmezéséről szólt Kincses Kálmán székelyszenterzsébeti lelkipásztor a Csillagocska Családhetet záró ünnepi istentiszteleten, melyen az óvoda nagycsoportosai is búcsúztak.

Halálos baleset

Péntek délután, június 15-én 15.30 óra körül halálos közúti baleset történt...

Média-nap: „mi magunk vagyunk az egyház”

Idén kétnapos volt a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által szervezett Média-nap. Péntek este A hit kiárusítása című dokumentumfilmet vetítették le a Posticumban. A film producere, rendezője Somogyi Viktória, a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa.

Érmelléki és megyei gazdanapot rendeztek

Szombaton az MNKH váradi regionális irodájának kezdeményezésére és szervezésében, összefogva Székelyhíddal, az RMGE megyei szervezetével, a Bihar Megyei Helyi Akciócsoporttal és az RMDSZ-szel, megrendezték a III. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot.

„Aki zelkes, továbbra is legyen lelkes”

Pénteken tartották meg az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola tanévzáró ünnepségét, a tanintézmény főépületének udvarán. Most is díjazták a legjobb tanulmányi és sporteredményeket.

Rö­vi­den

Tenke. A Tenkei Református Egyház és a Tenkei Művelődési és Honismereti Kör június 21-én,...

Kulturális forgatag a 6. Szent László Napok második napján

Igazi kulturális forgatagnak ígérkezik az idén június 18–24. között zajló nagyváradi Szent László Napok második napja: június 19-én, kedden három kiállításmegnyitóra, egy színházi előadásra és egy régizenei koncertre várják az érdeklődő közönséget.

Krisztus tett minket értékessé

Ünnepséggel egybekötött istentisztelet során búcsúztak el az idei tanévtől a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium tanárai és diákjai pénteken, a várad-olaszi református templomban.

Ittasan balesetezett

Június 15-én, péntek este 9 óra körül baleset történt az 1-es országúton, Alsólugas...

Szerelem és haza: A feketeszárú cseresznye kettőssége

Szombat este a budapesti József Attila Színház vendégszereplésében Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című drámáját láthatta a közönség, a Festum Varadinum utórendezvényeként. Az első világháború idején játszódó dráma kitörő sikert aratott.

Nagy sikernek örvendett a filmzenei koncert

Mára meghonosodott már az Állami Filharmóniában, hogy minden zenei évadban egy filmzenei koncertet is rendeznek. Az idén erre csütörtökön, az évadzáró hangversenyen került sor.

Rö­vi­den

Előfizetés. Minden nagyváradi lakos figyelmébe ajánljuk, aki nem előfizetője a Bihari Napló...

Családnap is volt a Csillagocskánál

A múlt hét folyamán gazdag programot szervezett a Nagyvárad-Réti Református Egyházközség és a Csillagocska Alapítvány. A szombati családnap ismét nagy sikernek örvendett.

Táncház

Táncház. A Csillagocska Családhét keretein belül, szombaton, a családnap estéjén táncházat szerveztek szülők számára, melyet Benedek Árpád zenepedagógus vezetett. Élő zenével szolgált a Csillagocska Zenekar. Az estét pálinkás köszöntővel kezdték, majd tánccal, beszélgetéssel folytatták. Fotó: Törő Enikő

Röviden

Előadás. Szilágyi Mária transzgenerációs epigenetikus kineziológus szaktanácsadó és...

Egyelőre színvonalas világbajnokságot közvetít a tévé

A házigazda Oroszország győzelmével kezdődött meg a 2018-as labdarúgó-világbajnokság: a szbornaja már a 12. percben megszerezte a vezetést Szaúd-Arábia ellen, és végül a csereként beálló Gyenyisz Cserisev duplájára építve 5–0-ra le is győzte gyenge játékkal kirukkoló ellenfelét.

Messi büntetőt rontott, Izland pontot szerzett Argentína ellen!

Kevés nehezebb világbajnoki bemutatkozás lehet, mint ami most Izlandnak osztályrészül jutott: a kis északi ország válogatottja a D csoport nyitó mérkőzésén Argentínával csapott össze. Az izlandiak persze semmitől és senkitől nem szoktak megijedni – most sem tették, és ennek kimondottan élvezetes mérkőzés lett az eredménye. Az első perctől az történt, amire számítani lehetett: Izland (amelyet a labdabirtoklás a legkevésbé sem szokott érdekelni) mélyen visszahúzódott, átengedte a területet és a kezdeményezést, és várt türelmesen a lehetőségekre. Ez utóbbi azonban Sergio Agüeró, a világ egyik legjobb befejező csatára előtt adódott: a 19. percben egy nem túl jól sikerült lapos Rojo-lövés elakadt benne, Agüero villámgyorsan fordult, majd remek lövést küldött magasan az izlandi kapuba (1–0). Izland nem lenne Izland, ha megrendítené, hogy egy jóval esélyesebb csapat ellen hátrányba kerül – most sem „feküdt meg”, hanem négy percen belül egyenlített, megszerezve a válogatott történetének első vb-gólját: a 23. percben Gylfi Sigurdsson keresztbe lőtte a labdát jobbról a tizenhatoson belül, Willy Caballero csak kiütni tudta, az érkező Alfred Finnbogason pedig az üres kapuba vágta a labdát (1–1).Büntetőt rontottA szilárd és áldozatos izlandi védekezés–nem túl kreatív argentin támadások csatából aztán váratlanul „kipottyant” egy tizenegyes, Agüero zuhant el Hördur Björgvin Magnússon szorításában a tizenhatoson belül, a játékvezető meg büntetőt adott (mindenféle videózás nélkül). Lionel Messi kimondottan rosszul, félmagasan, nem elég erősen, pláne nem eléggé helyezve lőtte a tizenegyest a kapu jobb oldala felé, Hannes Thór Halldórsson gyors vetődéssel hárítani tudott! Messi a legutóbbi hét, a Barcelonában vagy az argentin válogatottban elvégzett tizenegyeséből négyet kihagyott, ennek köszönhetően Izland második nagy válogatott tornáját is pontszerzéssel indította! Mivel Horvátország és Nigéria van még ebben a csoportban, lehet, hogy Argentína még nagyon megbánja az elrontott Messi-tizenegyest…Öngól és más semmiAhogyan azt várni lehetett, az inkább masszív, mint kreatív Nigéria a mezőnyjátékra és a védekezésre helyezte a hangsúlyt az esélyesebb és jobb erőkből álló Horvátország ellen, így aztán kevés izgalmat hozott az első félidő. No, meg egy igen érdekes gólt: Luka Modric szögletét Ante Rebic és Mario Mandzukic is a kapu felé fejelte, de a labda végül a peches Oghenekaro Etebóról került a jobb alsó sarokba – öngól: 1–0 A nigériai válogatott kapuját a 19 éves Francis Uzoho őrizte, aki a világbajnokságok második legfiatalabb kapusa – a Deportivo La Coruna játékosa az idény nagy részében a spanyol harmadosztályban vitézkedett. A gólról nem tehetett, a 16-os előtti lövésekre, amelyek a kapuja mellé mentek, minden rajta volt, fogta Mandzukic későbbi próbálkozását is.Némi mezőnybeli tusakodás után a 71. percben eldőlt a mérkőzés: William Troost-Ekong teljesen fölöslegesen összehozott egy büntetőt, amelyet Luka Modric értékesített: 2–0.D csoport: 1. Horváto.

Ifjúsági labdarúgótorna

Ifjúsági labdarúgótorna. A Nagyváradi Rapid Crişul szervezésében tegnap reggel a biharszentjánosi futballpályán bonyolították le a Cătălin Mănoiu Kupa labdarúgó emléktornát 2010-ben és annál később született gyerekek alkotta csapatok részvételével. A tízcsapatos mezőnyben hét együttes volt váradi, illetve Bihar megyei, a másik három Szatmárról, illetve Zilahról érkezett. A teljes mezőny: Élesdi Crişul, Nagyváradi VSK, Nagyváradi Rapid Crişul (edzők: Vigh Zoltán és Cristian Lupuţ – a jobboldali képen), Váradszentmártoni CSC, Szatmárnémeti Juniorul, Szatmárnémeti Someşul, Margittai Viitorul, Zilahi Viitorul, Nagyszalontai Olimpia, Érmihályfalvi Unirea (edző: Fele Sándor – a baloldali fotó). A szervezők oklevéllel és serleggel díjazták az első három helyen végző csapatokat, illetve a legtechnikásabb játékost és a legjobb kapust. Az eredményekről egy későbbi lapszámunkban számolunk be. Fotók: Szántó Zoltán

Megyei körkép

Tanévzáró az Ady líceumban

Pénteken délelőtt tartották meg a nagyváradi Ady Endre Líceumban a tanévzáró ünnepséget. Először a kicsik, majd a nagyok tanévzárója zajlott le az alma materben.

Sport

Kék hírek

Letartóztatták. Csütörtökön, június 14-én a nagyváradi Aradi úton a rendőrség elkapott...

Szolgáltatás

Büntetések. Június 14-én a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőség 178 büntetést osztott ki, az...

Színes

Felolvasószínházi esemény

Székely Csaba Bányavakság című drámájának felolvasószínházi változatára várnak minden érdeklődőt június 20-án 20 órától a Lokalba.

Tanévzáró előadás

Tanévzáró előadás. Szombat délelőtt színes programok várták a résztvevőket a Csillagocska Családhét keretén belül. Délelőtt a Csillagfény kórus mellett fellépett a Váradi Dalnokok kórusa is, akik katonadalokat adtak elő, majd délben az érdeklődők a Csillagocska Néptánccsoport tanévzáró előadását tekinthették meg. A színpadon a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki bemutatta tánc-, illetve zenetudását, a különböző korosztályú csoportok többek között felcsíki, moldvai táncokat, népdalokat adtak elő. A gyerekek műsorának végeztével a Csillagocska-szülők csoportja is színpadra lépett. Fotó: János Piroska

Réka

Réka imádja a finom, elegáns dolgokat – legyen szó ruháról, szemüvegről vagy akár egy autóról. Fotó: Janics Attila

Receptsarok: Málnahab

Hozzávalók: 30 dkg málna, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 20 dkg...

Kisállat

Nekem úgy tűnik, hogy üres a tálkám… Nem kellene feltölteni?

Röviden

Ima. Minden szombaton délután 4 órától hirdet igét és imádkozik a betegekért és más...

Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés