Mutations of this issue:
Zoom
Mutasd a szöveget

Címlap

Váradon is járt a Mikulás

Váradon is járt a Mikulás. Sok legenda kering Mikulás történetéről, azzal azonban többnyire mindenki egyetért, hogy Szent Miklós ihlette meg Mikulás ünnepét. Sok országban ellenben az ünnep összeolvad a karácsony ünnepével, így a december 5-ről 6-ra virradóra zajló esemény nem részesül különösebb figyelemben. Nincs ez így a váradiak körében, akik múlt csütörtökön a központban várták „Joulu Pukki”-t, aki nem is késlekedett, mindenkihez volt egy kedves szava és, aki megkérte, azzal szívesen készített közös fotót. Fotó: Alexandru Niţescu

Nagy Gabriella

Bimbózik a tulipán címmel a Művészeti Líceum diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás.

Szülőcsoportok körútjai az Adyban

Idén is megtartották a nyílt napot a nagyváradi Ady Endre líceumban. Az oda járó diákok szülei megnézhették a szaktermeket és elbeszélgethettek a tanárokkal csemetéikről.

Rö­vi­den

BN-lapterjesztés. Lapterjesztőt keresünk Biharpüspökibe és Margittára.

Divatbemutató

Divatbemutató. Divatos ruhákkal, szép lányokkal is „kedveskedett” a Mikulás: december...

Politika

Orbán: vérfrissítés kell az Európai Parlamentben

Vérfrissítésre van szükség az Európai Parlamentben - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. „Látom rajtuk a ciklus végi fáradtság jeleit”, de a jövő évi EP-választás után „javulni fog a demokrácia minősége” – fogalmazott a kormányfő.

Helyi

Megnyílt az idei karácsonyi vásár

December hatodikán, múlt csütörtökön este hat órakor felkapcsolták a nagyváradi díszkivilágítást, és ezzel egyúttal hivatalosan is megnyílt a nagyváradi karácsonyi vásár.

Fontos iratok neten

Nagyvárad város főépítésze bejelentette, hogy ettől a héttől kezdődően a városháza...

Forgalomban

Mint megírtuk, Nagyváradon a 2-es villamos forgalma december 6-án 15 órakor visszaállt a...

Katolikus adventi vásár a Székesegyház előtt

Múlt szombaton 5. alkalommal nyitotta meg jelképesen a kapuit a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház előtti téren az Adventi vásár. Ahogy telnek az évek, egyre több közösség csatlakozik a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által szervezett adventi vásárhoz.

Fotómaraton volt Váradon

Az Euro Foto Art Nemzetközi Szövetség és a Nagyváradi Múzeum Kulturális Komplexum 2018. december 8-án hármas fotóművészeti kiállítással várta a fényképészet szerelmeseit.

Közös rendőri akciók indultak

Sokadik éve járőröznek közösen a román és a magyar rendőrök a határ térségében. Újabb ilyenről esett szó a két rendőrség múlt heti sajtótájékoztatóján.

Koncert

Koncert. Jótékonysági koncertet szervezett Nagyváradon is a „Ridică-te şi umblă”...

Egri borkóstoló

Egri borkóstoló. A Vura Vinotéka soron következő borkóstolóján egy egri borász, Gál Tibor...

Szülőcsoportok körútjai az Adyban

Idén is megtartották a nyílt napot a nagyváradi Ady Endre líceumban. Az oda járó diákok szülei személyesen nézhették meg a szaktermeket és beszélgethettek el a tanárokkal.

Divatbemutató

Divatbemutató. Divatos ruhákkal, szép lányokkal is „kedveskedett” a Mikulás: december 6-án a Lotus Centerben nagyszabású divatbemutatót tartottak. Fotók: Alexandru Niţescu

Mikulás-délután a cukrászdában

Megérkezett Váradra is a Mikulás, a gyermekek december 6-án találkozhattak vele a Fan Ice cukrászdában, valamint a meghirdetett rajzverseny eredményhirdetésére is sor került.

Marina Abramovic filmje a Partiumi Keresztény Egyetemen

Pénteken Marina Abramovic A távolság, ami összeköt című filmjét láthatta a közönség a Partiumi Keresztény Egyetemen. A vetítést követően Nagy Csilla, a film hazai forgalmazója és Ütő Gusztáv, a PKE oktatója beszélt az alkotásról és az erdélyi akcióművészetről.

Kiállítás és előadások az I. váradi Hungarikum napon

A Magyar Polgári Egyesület idén először szervezte meg a sokszínű programokra invitáló Hungarikum napot a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. Az estig tartó rendezvénysorozat december 8-án, szombaton zajlott le, délelőtt 10 órai kezdéssel.

Karácsonyi könyvek

A nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltban (Teleki utca) karácsonyi gyermekkönyvek, ünnepi...

Nem hoztak pontot az „időutazásról”

Kettő–nullás vereséget szenvedett szombaton Temesváron a Nagyváradi Luceafărul a labdarúgó másodosztály 2018-as évi utolsó fordulójában. Ezúttal a Ripensia volt jobb nála.

Labdarúgókörkép

II. Liga. A labdarúgó másodosztály 21. FORDULÓjában született eredmények: Piteşti-i Argeş–Târgu Jiui Pandurii 3–1, Kolozsvári Universitatea–Târgoviştei Chindia 3–1, Temesvári Ripensia–Nagyváradi Luceafărul 2–0, Brăilai Dacia Unirea–Temesvári ACS Politehnica 2–0, Bukaresti Daco-Getica–Clinceni-i Academica 0–2, Mioveni-i SK–Snagovi Sportul 0–4, Bákói Aerostar–Bukaresti Metaloglobus 9–1, Konstancai Farul–Aradi UTA 1–1, Temesvári ASU Politehnica–Petrozsényi Energeticianul 0–0, Ploieşti-i Petrolul–Baloteşti-i SK 5–1. 1. Snagovi Sportul

Újra nyertek

Újra nyertek. A férfikosárlabda Nemzeti Liga tegnapi játéknapján az Antonio Alexe...

Elképesztő végjátékban nyertek a magyar kézisek

A norvégoktól múlt pénteken elszenvedett súlyos vereség (25–38) után Németország ellen folytatta a középdöntőt a magyar válogatott a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokságon. A végig kiélezett meccsen az utolsó pillanatokban a magyar csapat a győzelemért támadhatott, és egy elképesztő Háfra-góllal sikerült megnyerni a találkozó: MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 26–25 (12–10).A magyar válogatott szerdán 19 órától az ellen a Románia ellen zárja a középdöntőt, amely a tagnap esti lapzártánk után véget ért mérkőzésen Hollandiával csatázott. Amennyiben a román lányok nyertek, akkor a középdöntős csoportjuk első helyén végeznek és az elődöntőben a másik csoport másodikával találkoznak, amely könnyen lehet a házigazda Franciaország is.A csoport állása: 1. Románia

Férfikosárlabda NL

A férfikosárlabda első osztály 9. FORDULÓjában született eredmények: Craiovai SCM U–Bukaresti Dinamo 76–69, Nagyváradi VSK U–Bukaresti Steaua 92–83. MA JÁTSZÁK, 17.15 ÓRA: Kolozsvári U BT–Temesvári SCM; 19.45 ÓRA: Piteşti-i Argeş BCM U–Szebeni CSU. 1. Craiovai SCMU

Szuperliga

Az első osztályú férfivízilabda-bajnokság 8. FORDULÓjában született eredmények: Bukaresti Dinamo–Brassói Corona Sportul 10–13 és 8–12, Marosvásárhelyi VSK–Bukaresti Steaua 5–21 és 3–21, Kolozsvári Politehnica–Bukaresti Rapid 7–9 és 7–10; KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK: Nagyváradi VSK Digi–Aradi Amefa 19–3 és 15–5. A Nagyváradi Crişul szabadnapos volt. 1. Steaua

Sport

Adventi hangulatban találkoztak a premontrei öregdiákok

Csütörtök este szokásos havi találkozójukat tartották a Szent László Líceumban a Premontrei Öregdiákok Egyesületének tagjai. A tanintézmény diákjai kedveskedtek nekik két szép műsorral. Az ünneplőket Konrád Katalin igazgatónő köszöntötte szeretettel.

Röviden

Büntetések. December 6-án, csütörtökön a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőség 174...

Operett-gálaest

December 19-én, szerda este 20 órától a Budapesti Operettszínház előadói, Oszvald Marika,...

Szolgáltatás

Színes

Polgári Esték: Bíró András előadása

A Magyar Polgári Egyesület által létrehozott Polgári esték rendezvénysorozat keretében tartott előadást múlt hétvégén Nagyváradon Bíró András Zsolt antropológus, kutató.

Meghívó

Az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete Választmányának 2018. november 9-i határozata, valamint az...

Kisállat

Nemrégiben még lehetett így kint játszani…

Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés